Ben je van plan om jouw huis te gaan verkopen? Dan is het belangrijk dat je opzoek gaat naar een goede makelaar die bij je past en vooral een makelaar met voordelige tarieven. Wij van Makelaarkosten leggen je graag uit waar je rekening mee dient te houden, welke kosten bij verkoop van een huis komen kijken en waarom het zeer belangrijk is om vooraf verschillende offertes bij makelaars op te vragen. Met deze informatie kun je goed voorbereid beginnen met de verkoop van jouw huis. Wil je graag meer informatie? Bezoek dan onze website!

Kosten verkoop huis makelaar of zelf verkopen

Een huis verkopen is een dure aangelegenheid. Het is mogelijk om zelf je huis te verkopen of de hulp in te schakelen van een verkoopmakelaar. Beide hebben voor- en nadelen. Als je kiest om zelf je huis te verkopen, dan komt de hele procedure van verkoop voor je eigen verantwoording. Je dient zelf advertenties te plaatsen op websites en jouw huis onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers. In de meeste gevallen gaan mensen vooraf ook nog voor een paar duizend euro de kleine zichtbare schades aanpakken, zoals schilderwerk. Grote verbouwingen, zoals een nieuwe badkamer of keuken wordt niet geadviseerd, aangezien deze niet het geld terugverdienen. Het is uit onderzoek gebleken dat verkoopmakelaars sneller en voor een beter resultaat huizen verkopen. Elke makelaar hanteert een eigen kostenopbouw en verkoopstrategie. Hierin zitten sowieso de opstartkosten en makelaarscourtage opgenomen. De opstartkosten zijn de kosten die de makelaar maakt om jouw huis in verkoop te plaatsen. Veelal worden er professionele foto’s en opvallende advertenties gemaakt met een grote uitpak in zowel online als offline advertenties en onderscheidende brochures. Hierdoor wordt voor de maximale verkoopkans van jouw huis gegaan. De opstartfase is dus een flinke investering voor elke makelaar om jouw huis onder de aandacht te laten komen. In 2019 besteden makelaars gemiddeld tussen de €300-€500,- aan opstartkosten.

Courtage grote kostenpost bij verkoop huis middels makelaar

Makelaarscourtage staat voor een vastgesteld percentage van de verkoopsom dat de makelaar krijgt als makelaarsvergoeding voor een gedeelte van zijn of haar diensten. Het grootst gedeelte van de verkoopkosten van jouw huis, is dus gebaseerd op dit percentage. Dit percentage ligt tussen de 1%-2% van de verkoopsom. Gemiddeld wordt door makelaars 1,5% aangehouden, maar er zijn ook afwijkingen waarbij slechts 0,7% wordt gerekend. Het klinkt als een klein verschil, maar in werkelijkheid gaat het om duizenden euro’s! Wij adviseren altijd om meerdere offertes op te vragen bij verschillende makelaars. Op deze wijze kun je de kosten voor verkoop van jouw huis vooraf goed vergelijken en een bewuste keuze maken. De makelaarscourtage is overigens niet aftrekbaar van de belasting. Wel zo handig om rekening mee te houden. Op onze website vind je meer informatie over de verkoopkosten van jouw huis.

Kosten huis verkopen samengevat:

  • Ga goed voorbereid én geïnformeerd van start
  • Voorkom veelgemaakte fouten
  • Vraag vooraf meerdere offertes op en vergelijk zorgvuldig
  • Controleer welke diensten worden meegenomen in prijzen
  • Bekijk de verschillen tussen zelf verkopen en verkoop middels makelaar
  • Neem de tijd om een geschikte makelaar te vinden, want een goede makelaar verkoopt sneller en bespaart dus geld

Benieuwd naar meer informatie? Bekijk dan onze website, zodat je bespaart op de kosten voor de verkoop van jouw huis, op de hoogte bent van alle kostenposten en valkuilen kunt vermijden: makelaarkosten.nl/. Wij staan voor je klaar met onafhankelijke en efficiënte tips!

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn