Wanneer ik bij de IKEA rondloop, vergaap ik me altijd aan de enorme magazijnstellingen. Talloze rijen staan vol dozen en producten en je kunt metershoog kijken. Veel bedrijven gebruiken magazijnstellingen om hun producten op te bergen of te laten zien. Zo’n stelling is dan ook een soort open kast waarin vaak spullen in dozen worden opgeborgen. Hier kan specifieker op ingegaan worden; zo zijn er verschillende varianten en functies.

5 soorten magazijnstellingen

Er is niet slechts één type – nee, magazijnstellingen zijn op te delen in meerdere soorten, te weten:

  • Een legboordstelling
  • Een grootvakstelling
  • Een bandenstelling
  • Een palletstelling
  • Een mezzanine

Een legboordstelling wordt ook wel ‘multisysteem’ genoemd. Dit is een makkelijke stelling die niet alleen in magazijnen gebruikt wordt, maar ook in kantoren, winkels, archieven en bouwmarkten. Hij is dan ook makkelijk in elkaar te zetten en kan lichte tot gemiddeld zware producten opbergen. Een grootvakstelling is daarentegen vooral bedoeld voor zware voorwerpen, maar ook zulke magazijnstellingen zijn makkelijk in elkaar te zetten. Vaak wordt bij grootvakstellingen vermeldt dat ze gepast zijn voor bedrijven waar ‘handmatig picken’ wordt toegepast. Picken betekent in dit geval het selecteren van de bestellingen die gedaan zijn uit het magazijn, om deze vervolgens klaar te maken voor verzending. Deze stellingen lijken ook sterk op wat ik in de IKEA tegenkom. Vervolgens de bandenstelling – het woord zegt het al: deze wordt voornamelijk gebruikt voor de opslag van banden of bandgerelateerde producten (velgen of spoelen, bijvoorbeeld). Ook deze magazijnstellingen zijn relatief makkelijk te monteren. Een risico bij het opbergen van banden is natuurlijk dat ze gaan rollen, maar daar is aan gedacht bij deze stellingen. Er is namelijk een liggersysteem dat ervoor zorgt dat de banden stil op hun plek blijven. Wel zo fijn! Ten vierde: de palletstelling. Dit is een magazijnstelling zonder platen of planken in het midden, maar met slechts 2 metalen stangen aan de zijkant. Hierin passen vervolgens pallets, en op die pallets staan dan weer dozen of andere producten. Ook dit is vrij geschikt voor zware dingen. Tot slot de ‘mezzanine’, een bijzonder woord voor een bepaalde vorm systeemvloer. Dit is dus minder snel een magazijnstelling, maar wordt wel veel toegepast. Oppervlak wordt voor bedrijven steeds duurder, dus is het handig om zoveel mogelijk kwijt te kunnen binnen je eigen grond. Daarom worden systeemvloeren als een mezzanine gebouwd. Dit woord stamt af van het Italiaanse ‘mezzano’, dat zoiets betekent als ‘midden’. Een mezzanine is dus een soort etage tussen twee verdiepingen in. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de ruimte, zodat een bedrijf niet hoeft te verhuizen of te verbouwen. Op de mezzanine kunnen vervolgens weer de andere soorten magazijnstellingen geplaatst worden.

Stellingen van goede kwaliteit

Wellicht heeft u een bedrijf en bent u op zoek naar magazijnstellingen. Dit is al een goede eerste stap, want magazijnstellingen zijn een stuk veiliger dan snel in elkaar geflanste oplossingen om je spullen kwijt te kunnen. Volgende stappen zijn:

  • Kies een soort magazijnstelling
  • Deel het magazijn in
  • Controleer de veiligheid

Wat betreft de soort: hierboven staan een aantal soorten, maar er zijn nog meer te vinden. Daarna is het tijd om het magazijn op een goede manier in te delen. Daarbij moet niet alleen gekeken worden naar de soort producten, maar ook naar het personeel dat in het magazijn werkt. Hoeveel moeten zij lopen – en wordt dit niet te uitputtend? Dit is een van de vele vragen die bij de inrichting komt kijken. Daarom is het verstandig om een expert in dienst te nemen – bijvoorbeeld Europe Packing, een bedrijf dat bekend staat om haar kwaliteit en persoonlijke aandacht. Kijk vooral eens op hun website: https://www.europe-racking.nl/. Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn