Ligt het aan ons groeiende bewustzijn van het belang van groene energie of aan de alsmaar dalende prijs? Zonnepanelen zijn in ieder geval helemaal in tegenwoordig. Elke innovatieve nieuwe ontwikkeling is in het begin een luxe, maar later wordt het bijna een eerste levensbehoefte en zal men zich niet meer kunnen voorstellen dat men ooit zonder kon. Computers, internet en mobiele telefoons zijn voorbeelden van zulke ontwikkelingen, die onze hele leefstijl hebben veranderd. Een andere ontwikkeling die nu gaande is, is de toename van het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken. Nu we voor een heel acceptabele prijs zonnepanelen kunnen kopen, wordt op verantwoorde wijze uw eigen stroom opwekken steeds normaler. Zonnepanelen verspreiden zich al enkele jaren gestaag over het hele land. Steeds meer mensen kunnen het zich veroorloven om met een installatie op het dak of in de tuin zonne-energie op te wekken. Daarbij is het van belang dat men tegenwoordig voor een heel schappelijke prijs zonnepanelen kan aanschaffen. Daarmee is het financiële plaatje rondom deze investering echter nog niet rond. Om precies te weten wat u hebt aan uw installatie, moet u meer weten dan alleen de prijs. Zonnepanelen kosten u eenmalig installatiekosten en af en toe een reparatie, maar daarna moeten ze u als het goed is geld gaan opleveren. Dit moet allemaal worden meegewogen om te bepalen tegen welke prijs zonnepanelen worden aangeschaft. Straks meer over dit ingewikkelde rekensommetje. De belangen die meewegen bij het aanschaffen van zonnepanelen zijn niet allemaal in geld uit te drukken. U wilt bijvoorbeeld uw steentje bijdragen aan een schoner milieu of u wilt simpelweg meer controle door uw eigen energie op te wekken. Pluspunt daaraan is dat u precies weet waar u energie vandaan komt. Hoewel panelen om zonne-energie mee op te wekken betaalbaarder is geworden dan tien tot vijf jaar geleden, is het nog steeds niet voor iedereen weggelegd. U zult nog steeds voor een niet onaanzienlijke prijs zonnepanelen moeten kopen. Wat hier echter belangrijk is, is dat het een investering betekent die zich terugverdient. Zelfs wanneer geld een probleem zou zijn, is de verwachting dat u dit binnen een aantal jaar weer in uw portemonnee kunt steken. Vanaf dat punt zal de installatie u alleen maar geld gaan opleveren. De wereld heeft er dus wat aan, maar u portemonnee ook.

Prijs zonnepanelen achterhalen

Wie wil weten tegen welke prijs zonnepanelen te krijgen zijn, kan na een snelle zoektocht op internet rustig achterover leunen. Uit verschillende bronnen kunt u de eenmalige installatiekosten van een set panelen vernemen. Wie echter wil weten met wat voor investering hij te maken krijgt, staat al snel oog in oog met een omvangrijke rekensom. Het gaat namelijk niet om die eenmalige prijs: zonnepanelen zijn immers een typisch voorbeeld van een duurzame investering. De factoren die je in deze berekening mee moet nemen zijn de volgende:

  • aanschafkosten van de panelen
  • installatiekosten van de panelen
  • prijs van energie in de komende vijf à tien jaar
  • rendement van de panelen
  • energieverbruik van uw huishouden
  • inflatie in de komende vijf à tien jaar

Met deze gegevens kunt u een begin maken met uitrekenen binnen welke periode u het bedrag dat u aan zonnepanelen heeft uitgegeven, heeft terugverdiend. Dit is een belangrijke stap om te achterhalen welke prijs zonnepanelen voor u zouden moeten hebben om er binnen aanzienlijke tijd nog winst op te kunnen maken. Voor welke prijs zonnepanelen worden aangeboden, kunt u gemakkelijk vinden op verschillende websites op het internet. Meestal informeren bedrijven die de installatie kunnen verzorgen u hierover. Wat echter ook prettig is, is een partij die u kan helpen met die berekening die hierboven genoemd staat. Dit moet iemand zijn die weet voor welke prijs zonnepanelen te krijgen zijn, hoe de energieprijs zich waarschijnlijk zal ontwikkelen in de nabije toekomst en welke informatie u nog meer allemaal nodig heeft om tot een exacte begroting te komen wat betreft u energiehuishouding. Dus wie hoopt voor een spotgoedkope prijs zonnepanelen te kopen, is zijn tijd iets te ver vooruit. Het laten installeren van een set panelen kost toch nog wel een paar duizend euro. Een huishouden met gemiddeld inkomen en gemiddeld verbruik kan zich dit prima veroorloven. Voor degenen, die twijfelen of ze voor een dergelijke prijs zonnepanelen zouden willen aanschaffen, is er een subsidieregeling in het leven geroepen. Dit moet het aantrekkelijker maken voor iets lagere inkomens om alsnog te investeren in alternatieve energiebronnen.

De zon in huis halen

Kortom: voor welke prijs zonnepanelen op de markt zijn is niet eens het belangrijkste punt (of zou dat niet moeten zijn) in uw overweging om een installatie te laten installeren. Twijfelt u nog over de financiële voordelen op lange termijn, dan kan de leverancier u vaak helpen met de rekensom die op uw specifieke situatie van toepassing is. Elk huis heeft namelijk weer andere mogelijkheden voor het plaatsen van een zonnepaneelinstallatie. Welke prijs zonnepanelen u kiest en hoeveel zal ook grotendeels afhangen van welk rendement u wilt hebben en wat uw energieverbruik is. Eén ding is zeker: op deze manier is “de zon in huis halen” wel heel letterlijk op te vatten. Uw elektrische apparaten zullen lopen op zonne-energie. Bovendien tovert het besef dat u bijdraagt aan een schoner milieu natuurlijk automatisch een zonnig humeur tevoorschijn. Dat u ook nog op de lange termijn aanzienlijk kunt besparen op uw energierekening, is dan al helemaal mooi meegenomen. Houdt u hier dus rekening mee, wanneer u overweegt een zonnepaneelinstallatie te laten plaatsen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn