Veel mensen hebben last van lichamelijke klachten die soms acuut ontstaan en soms in de loop der tijd meer aanwezig worden. Vaak wordt er dan gewacht tot de klachten weggaan en wordt er niet eerst zelf onderzocht waarde klachten vandaan komen. Een goed voorbeeld hiervan is reuma. De symptomen zijn voor veel mensen bekend, ook mensen die geen reuma hebben. Bijvoorbeeld:

  • Pijn
  • Stijfheid
  • Zwelling in de gewrichten

En deze klachten worden vaak gevoeld in de:

  • Handen
  • Polsen
  • Enkels
  • Knieën
  • Voeten
  • Heupen
  • Schouders

Vaak wordt deze pijn toegeschreven aan vermoeidheid, overbelasting bij werk of sporten, een verkeerde houding, zelfs het weer wordt als boosdoener aangewezen. Daardoor is reuma een aandoening die bij veel mensen niet direct ontdekt wordt. Op www.hierhebikpijn.nl kun je eenvoudig achterhalen of de symptomen die je hebt overeenkomen met, in dit geval, reuma.

Mijn klachten lijnen op reuma, wat nu?

Reuma wordt vaak reumatoïde artritis genoemd en is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt die gericht zijn op het weefsel in de gewrichten. Hierdoor worden ontstekingen veroorzaakt die schadelijk zijn voor gewrichten en deze kunnen beschadigen. Deze beschadigingen veroorzaken de pijn. Op de website van Hierhebikpijn.nl staan alle symptomen van reumatoïde artritis uitgebreid beschreven. Dit kan helpen in het herkennen van deze aandoening. De oorzaak van reumatoïde artritis is helaas nog niet bekend, maar er zijn vermoedens naar erfelijke aanleg en roken. De diagnose voor van reuma wordt door een reumatoloog gesteld, echter helpt het zelf ontdekken door symptomen te vergelijken op hierhebikpijn.nl bij het uitsluiten van reumatoïde artritis, of het juist ontdekken in een vroeg stadium. Hiermee kun je gericht een fysiotherapeut inschakelen om de klachten verder te onderzoeken. Het is hierbij belangrijk in deze overweging mee te nemen dat reuma niet is gelinkt aan erfelijkheid, geslacht of leeftijd. Ook zijn er meerdere soorten reumatoïde artritis, waardoor het soms lastig is om vroegtijdig de symptomen op een juiste manier aan deze ziekte te linken. Het is belangrijk om met een goede omschrijving van de klachten naar de fysiotherapeut te gaan. Wanneer later een reumatoloog wordt ingeschakeld volgt er een lichamelijk onderzoek en bloed onderzoek. Wordt reuma geconstateerd, dan worden vaak medicijnen en behandeling of begeleiding door een fysiotherapeut voorgeschreven. Dit is belangrijk om soepelheid terug te laten komen in de gewrichten, maar ook om de conditie te verbeteren. Echter met reuma is het belangrijk dat dit wel overwogen en onder begeleiding gebeurt. Helaas is reumatoïde artritis niet geneesbaar, maar is er wel veel informatie bekend om de ongemakken te verlichten.

Een zelfcheck doen

De website van Hierhebikpijn biedt de mogelijkheid om eerst een zelfcheck te doen, om te ontdekken of de symptomen en klachten overeenkomen met deze ziekte. Hierbij wordt eerst gekeken op welke locatie de klachten zich in het lichaam bevinden, waarbij je klikt op een afbeelding van het menselijk lichaam en daar de plaatsen aanduidt waar je de pijn waarneemt. Hierna volgen screeningsvragen om de aard en ernst van de klachten in te kunnen schatten. Dit zijn vragen die kunnen aanduiden dat jouw klachten op een andere manier worden veroorzaakt en reuma daarmee kan worden uitgesloten. Je vult vervolgens jouw leeftijd in, of de klachten geleidelijk zijn ontstaan of acuut aanwezig waren, de duur van de klachten, en dan volgt een reeks vragen over de klachten die je hebt, waarmee je zeer specifiek zelf al kunt aangeven wat je voelt en merkt. Na het invullen van de lijst krijgt je een uitslag met diverse ziekten en aandoeningen met percentages te zien die aangeven hoe aannemelijk het is dat je deze hebt. Hiermee kun je direct een fysiotherapeut inschakelen en de klachten gericht laten behandelen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn