Als iemand is overleden dan hebben veel mensen het moeilijk. Niet alleen is de familie erg verdrietig, ook de vrienden van de overleden persoon zijn verdrietig. Vaak is het dan zo dat mensen dan een soort eerbetoon willen doen. Om te laten weten dat iemand is overleden, maakt men vaak gebruik van rouwadvertenties. Deze rouwadvertenties komen vaak in de krant. Elke dag zien alle lezers van de kranten dan wie er is overleden. Dit is natuurlijk allemaal erg verdrietig. Het is altijd moeilijk als iemand is overleden. Daarom is het heel erg fijn als er mensen zijn die kunnen helpen bij het proces. Het schrijven van rouwadvertenties is de eerste stap in de richting van afscheid nemen van een persoon. Sommige mensen weten niet hoe ze rouwadvertenties moeten opstellen en dat is natuurlijk erg vervelend als iemand verdriet heeft van een overledene. Als een uitvaart wordt georganiseerd, dan is er vaak iemand bij die gaat helpen. Deze persoon, de uitvaartleider, kunt u vragen hoe u rouwadvertenties moet opstellen. Vaak willen deze mensen de teksten ook schrijven zodat het voor u makkelijker wordt gemaakt. Er moet natuurlijk wel een onderscheid gemaakt worden tussen rouwadvertenties en rouwkaarten. Rouwkaarten zijn wat persoonlijker. Rouwadvertenties zijn vaak erg algemeen en korter dan rouwkaarten. Ook worden de rouwkaarten alleen gestuurd naar bekende mensen en mensen die dichtbij de overledene stonden. Een advertentie is ervoor bedoeld om mensen op de hoogte te stellen van het overlijden omdat ze geen rouwkaarten krijgen.

Hulp bij rouwadvertenties

Het is belangrijk dat de advertenties op een goede manier geplaatst worden. Vaak plaatsen bedrijven en vrienden ook een advertentie in de krant. Zo kan het voorkomen dat het nieuws van een overledene een aantal keren voorkomt in de krant. Maar om een goede advertentie te schrijven, is het belangrijk dat de persoon die het schrijft dit ook daadwerkelijk kan. U kunt dus bijvoorbeeld een nabestaande vragen om een advertentie te schrijven, maar u kunt ook de uitvaartleider vragen. Als u het toch zelf wilt doen dan is het belangrijk dat u hier hulp bij kan krijgen. Een van de bedrijven die veel hulp biedt aan de nabestaanden is de Uitvaart Informatiehulplijn. Dit bedrijf geeft gratis advies over het schrijven van rouwadvertenties en kan bij veel aspecten van een uitvaart helpen. Ook kunnen ze helpen bij de nazorg van de nabestaanden. Dit is namelijk een cruciale en de lastigste periode van de nabestaanden. Na de uitvaart begint het verwerken van de overleden persoon. Daarbij is vaak hulp nodig. Dit bedrijf is goed om in te schakelen als u hulp nodig heeft bij een uitvaart. U kunt het telefoonnummer dat vermeld staat op de website gratis raadplegen. U kunt dan vragen stellen over de uitvaart en wat u precies moet doen. Ook kunt u de website gaan bezoeken. Hier staat namelijk ook al erg veel informatie over bijvoorbeeld rouwadvertenties en hoe u deze moet opstellen. Ook kunt u op de website brochures vinden die u kunt downloaden. In deze brochures staan dan tips die u kunt gebruiken tijdens het organiseren van een uitvaart. Voorbeelden van brochures die te vinden zijn op de site zijn de volgende:

  • palliatieve zorg (terminale zorg)
  • hospice
  • grafmonumenten/urnen
  • hulpverlening
  • juridisch advies

Er zijn dus voor veel onderwerpen brochures te vinden die handig zijn voor nabestaanden, maar ook voor de tijden ervoor. Als iemand bijvoorbeeld terminaal ziek is verklaard door een arts, dan moet het verwerkingsproces al beginnen. Hierover is veel informatie te vinden op de website van Uitvaart Informatiehulplijn. Op de site kunt u ook een pagina vinden waar de meest gestelde vragen staan. Als u bijvoorbeeld een vraag heeft, dan kunt u het beste eerste hier tussen kijken. Misschien staat het antwoord er al tussen en hoeft u niet eens te bellen. Maar als u natuurlijk liever met iemand belt dan dat u iets gaat lezen dan kunt u natuurlijk ook bellen naar de hulplijn. Verder kunt u op de website ook links vinden die misschien van belang zijn bij het organiseren van een uitvaart. U kunt op verschillende sites veel informatie vinden over rouwadvertenties en andere aspecten van een uitvaart.

Moeilijke tijden

Het is belangrijk dat u hulp zoekt om een uitvaart te regelen. Als nabestaande is het al erg lastig om te realiseren dat iemand er nooit meer is. Als u dan iemand heeft die voor u praktische dingen kan regelen dan is dit erg handig. Soms vinden mensen het juist fijn als ze zelf de dingen in de hand hebben maar dit is niet altijd goed. Het kan als een goede afleiding fungeren maar soms kunnen mensen ook dingen over het hoofd zien omdat ze er eigenlijk niet aan toe zijn. Dan is het fijn als er iemand is die kan helpen bij het organiseren van een uitvaart. Het opstellen van rouwadvertenties is de eerste stap in het afscheid nemen van iemand. Daarom zijn rouwadvertenties ook een erg belangrijk element van de uitvaart. Er wordt dus ook aangeraden om aan de rouwadvertenties goed de aandacht te geven. Vaak willen mensen deze rouwadvertenties bewaren om later nog eens een keer te bekijken. Dus aarzel niet om hier goed de hulp bij te vragen. Als u alles goed heeft geregeld van de uitvaart dan kunt u ook beter beginnen met het verwerkingsproces. Alle elementen van de uitvaart helpen bij het proces. Besteed daarom ook veel aandacht aan deze elementen, zodat u zelf ook rust heeft.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn